Innovators
Hier bij Innotec Systems noemen we onszelf “the innovators in food processing”. Innovatie is een term die op vele manieren geïnterpreteerd kan worden. Veel mensen denken dat innovatie nieuwe producten betekent, maar het is veel meer dan alleen nieuwe producten maken: innovators hebben de neiging om producten en diensten (waaronder bestaande) te combineren met nieuwe behoeften en wensen en op deze manier toegevoegde waarde te creëren. Wanneer men dit doet ontstaan er uitdagingen: er zijn immers geen richtlijnen om op terug te vallen wanneer men iets nieuws probeert. Een mooi voorbeeld hiervan is de processinglijn die Innotec recent bij Frigemo in Zwitserland heeft geïnstalleerd.

Zwitserse traditie met een twist
Opgericht in het prachtige Zwitserse dorpje Cressier begon Frigemo in 1943 onder de naam CISAC AG. Gedurende hun decennialange ervaring groeiden ze uit tot een van de leidende aardappelverwerkers in Zwitserland. Frigemo heeft altijd vooruitgekeken en gezocht naar nieuwe manieren om aardappelen te verwerken, en daarom waren we blij toen ze contact met ons zochten en onze hulp vroegen om een nieuwe, state of the art manier te verzinnen om aardappelen te verwerken. In iedere stap van het ontwikkelproces werd Frigemo betrokken zodat men waardevolle input kon geven. Dit proces zorgde ervoor dat er een veelbelovende en creatieve oplossing werd bedacht die bij iedere betrokken persoon tot de verbeelding sprak.

Engineering challenge
Na een aantal bezoeken aan de fabriek van Frigemo en het meten van ieder klein hoekje en het nemen van talloze foto’s begonnen onze tekenaars aan het uittekenen van de oplossing. Corné Hoeke, deel van ons technisch team: “het tekenen van deze lijn was een behoorlijk uitdaging. Zo hadden we bijvoorbeeld maar een zeer beperkte hoogte beschikbaar om mee te werken. Hierdoor moesten we creatief te werk gaan en een oplossing bedenken om de invoer op een goede manier te laten lopen. Gelukkig hebben we ook tekenaars met praktische bouwervaring in ons team. Op deze manier kunnen we echt mijn ideeën combineren met hun technische en praktische kennis en ervaring.”

Samen gebouwd
Nadat het ontwerp compleet was begon de bouw in onze werkplaats. Tijdens dit proces werd het tekenteam nauw betrokken en hielp men mee waar mogelijk. Dit omdat wij erin geloven dat een oplossing van hoge kwaliteit alleen maar mogelijk is als iedereen betrokken is bij het complete design en productieproces. Onze chef werkplaats, Henk Spies: “iedereen hier heeft een verschillende achtergrond en expertise, maar we delen allemaal de liefde voor techniek. We leren van elkaar en iedereen geniet ervan wanneer zijn werk tot leven komt.” Tijdens de bouw zijn er regelmatig foto’s naar Frigemo gestuurd. Op deze manier wist men hoe het met de status van de bouw was en kreeg men een idee wat men kon verwachten.

Samen geïnstalleerd
Aangezien deze lijn geen plug and play oplossing was, was een goede installatie van zeer groot belang. Bij Innotec sturen wij altijd ons eigen personeel naar de klant om de installatie te regelen. Op deze manier weten we zeker dat alles verloopt volgens de wensen van de klant. Daarnaast moeten er bij splinternieuwe innovatieve oplossingen haast altijd wel wat dingen aangepast worden. Dit moet in onze ogen altijd volgens onze hoge standaarden gebeuren. Na de installatie wilden we er zeker van zijn dat het navolgende proces zo soepel mogelijk verliep. We hebben Frigemo geholpen met het opzetten van het bedieningssysteem en het draaien van een aantal productietesten. Na wat kleine aanpassingen draait deze installatie nu naar volle tevredenheid van Frigemo. Men heeft al aangegeven om graag weer met Innotec te werken in de toekomst.